Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

Byť to kolikrát býval popěvek, že by ptactvo v okolním stromoví zcepenělo a náš pan sbormistr by mým směrem výchovně volným vrhem vyslal paličku od trianglu.

Palička nepalička, jak je to s tou cestičkou k domovu? Pan básník a já věříme, že k domovu vede nějaká cestička vždycky. Může se všelijak mazaně kroutit, stoupat, mizet za obzorem i potůčky po mostech přeskakovat. Třeba ne hned, ale domů po ní navrátilec vžycky dojde. Kdyby to nebyla pravda, a já domů nedošel, tak byste přeci teď neměli co číst!    

 

Každá správná cestička k domovu se má vinout, ale zrovna tak se může vlnit, klikatit, pnout, táhnout, ubírat, proplétat. A dle mínění básníkova má být hezčí a krásnější nad všecky jiné; k čemuž podotýkám, že vzhledem k množství nad všechny krásnějších cest vykazuji patrně více domovů.

 

Ovšem cesta k domovu může klidně i jít či běžet, a když je to potřeba, tak dokonce úplně rovně, bez zákrut. Všimli jste si, že cesty lesem jsou daleko přímější než někde v lukách? To proto, aby za kdejakým ohbím nemohli číhat lapkové, bubáci a exekutoři.     

 

Zbožňuju cesty k domovu podél něčeho. Třeba podél lesa, podél kukuřice, podél rybníčka. Prostě, až se dostatečně vynadíváte vlevo, můžete přepnout na dívání se vpravo. A když to omrzí, tak zase vlevo hleď. 

 

Jsou cestičky k domovu, kde spíše než po ptákách vlevo či vpravo záhodno čumět pod vlastní nohy. Ono to vlevo vypadá věru moc hezky a cestou ze skály dolů možno i zpívat, ale popěvek to bude poněkud disharmonický.      

 

Jinoch, jenž cestou domů nikdy nevyšlapoval po střešním hřebeni, měl by být prohlédnut psychiatrem. Tak nějak se to říkávalo za mého pionýrského mládí. Dnes, i kdybych ten hřeben na střeše u nás v ulici náhodou vybalancoval, místo psychiatra by se dostavily záchranné jednotky z celé střední Evropy. Tudíž mi v mém pokročilém mužném věku musela postačit hřebenová cestička mezi dvěma horami.   

 

Na cestičkách k domovu je báječné, že si můžu vybrat jakou libo. Jednou královsky širokou, jednou potměšile uzoučkou, jednou kamením vydlážděnou a potom třeba sotva prošlapanou anebo tak zapomenutou, že ji ani nemají zakreslenou v žádné mapě.

 

Cestičky k domovu rozhodně nejsou určeny k chodeckým přeborům; však ani v básničce o tom není ni slůvka. Prošel jsem takových cest už stovky a vím, že čím dál je to k domovu, tím více má být u cesty laviček.     

 

Pan básník si cestičku k domovu provoněl douškou a šalvějí, ty moje pro změnu aspoň kousek musejí být olemovány libovolnou železniční tratí. A jestli navíc potkám i vlak, vím na tuty, že jdu správně.

 

Leckteré cestičky se tváří, že vedou k domovu, a přitom poutníka rafinovaně přivádějí například v končinu, kde sličná dívčina luzným zpěvem mámí lodivody, kteří pak v říji ochotně havarují ve vírech pod skálou. Jenomže já jsem už dost starý pardál na to, abych si kvůli nějaké luzné žínce hloupě zpřelámal kosti a polykal andělíčky ať u Rýna, ať u Husího potoka.       

 

Cestičky z restauračních zařízení k domovu mívají nahodilé trajektorie a v cílové rovince zpravidla nemívají pásku, nýbrž časoměřičku vybavenou válečkem na nudle. Ohledně použití válečku s jeho lokálním anestetickým účinkem jsem žádné veršovánky neviděl, tak alespoň předkládám obrázek, na němž si lze zkontrolovat lokální vidění před a po aplikaci anestetika. 

 

Všechny cesty nevedou do Říma, ale k domovu. Ať je podél nich cokoli a jakkoli. Vždycky by to cokoli ale mělo být takové, aby se u toho navrátilec aspoň na chviličku pozastavil a pozapomněl na bolavé nohy, vyviklanou čtyřku vpravo nahoře, kručící žaludek a daně. Však nikde se nechodí tak hezky jako po cestě k domovu, není-liž pravda?

Tak já vám nevím. Která že cestička je tedy tou k domovu? I když občas ve světě smutně se mívám, na nějaké té cestičce vždycky si zpívám.

Ovšem jen zcela ubezpečen, že náš pan sbormistr u sebe zrovna nemá triangl. 

Fšecky vobrázky jsou moje. 

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 29.10.2023 7:35 | karma článku: 18,94 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,87 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Je to ještě železnice, nebo už betonice?

Až jednou lidstvo nebude sto uhňácat beton, poněvadž mu dojdou cyment, šutrák i voda, myslíte, milí zelení, že to bude znamenat konec stavby dálnic a jejich přivaděčů? Ne, ne. Skončí stavby železnic!

20.8.2023 v 7:30 | Karma: 21,18 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,87
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik