Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!  

S důkladností sobě vlastní jsem se fíry německého vlaku, co mě sem jednoho krásného poledne z nedalekého Trevíru přivezl, optal, jak to s tím jménem má ve služebních pomůckách. Však kde jinde, než v úředním jízdním řádu, nota bene německém, by to mělo být in Ordnung, není-liž pravda?

Herr Lokführer spěchal z vozu na peron, aby si konečně svobodně mohl dát čouda, přičemž informoval: „Tohle byl a je vždycky Perl. Ten Schengen tam před pár lety někdo domaloval.“ 

Aha, tak přece jen Hujer. Kde všude ten chlap nebyl!        

Záhada vyjasněna; nyní tedy vzhůru do Schengenu! Vzhůru doslova, poněvadž se musí nejprve po schodech na most přes koleje a řeku. Pokud tedy nějaký nadšenec nechce z Německa do Lucemburska kraulovat přes řeku. Upozorňuju ale, že je to fajna kalňočka.

Jako jediný vystoupivší z vlaku jsem se odebral pěšky do Schengenu, zbytek bývalých cestujících se chystal k náročnému přesunu kolmo z nádraží do hospody naproti.

 

Němci mají „ícéčka“, Francouzi „téžévéčka“, ovšem poněkud ošumtělou dvoukolejkou okolo Schengenu jen dvakrát denně projede dvojice tuctových motoráků a pár nákladních vlaků. Teď zrovna žádný nejede, tak aspoň na památku pohled po kolejích z Německa do Francie zatímco mostem nahoře jezdí auta z Lucemburska.  

 

Hraničních mostů přes nějaké vodstvo už jsem prošel nebo projel – ó jé! Ale přímo do Schengenu vede jen jeden jediný.

 

Předpis je předpis a začátek obce musí být označen, Schengen Neschengen. A na tu padesátku by zdejšími úzkými třemi uličkami měl odvahu leda tak Emerson Fittipaldi za mlada.  

 

Pořízení snímku z moselského hraničního mostu směrem k nábřeží a kostelu v Schengenu může zabránit: a) zapomenutí foťáku, b) zapomenutí karty do foťáku, c) zapomenutí baterie do foťáku, d) plná karta ve foťáku, e) prázdná baterie ve foťáku, f) technická sabotáž spáchaná skřítky ve foťáku, g) v zorném poli ustavičně štěbetající a selfíčkovou samohanu vykonávající asiaté. Přesto je snímků tohoto typu na internetu nyní milión cizích + 1 můj.

 

Vesnička je skutečně maličká a proto, díky bohu, je i „Evropské náměstíčko“ na nábřeží vpravdě  minimalistické a nanejvýš skromné. Tzv. „umělecká díla“ před „památníkem Schengenské smlouvy“ jsem z duševně hygienických důvodů raději nefotografoval. Potěšitelné aspoň je, že auta okolo nepatří žádným evropským papalášům, nýbrž obyčejným návštěvníkům.

 

Ačkoli řeka Mosela v Schengenu se velikostí ani zdaleka nevyrovná Vltavě pod vyšehradskou skálou, mnohokrát denně jí proplouvají koráby jedna radost. Ostatně i samu schengenskou dohodu v roce 1985 podepsali hlavouni na palubě korábu Princesse Marie-Astrid, který tehdy právě u Schengenu kotvil.

 

Kdo namísto opulentnímu velikášství dává přednost přirozené skromnosti, musí ho „schengenské“ nádražíčko docela potěšit. „Tak jak bylo v Schengenu?“ pokřikoval spřátelený mašinfíra, vzpružený nikotinem. „Ale jó, bylo to fajn. Akorát mi neměl kdo dát razítko do pasu“ rozhodil jsem bezmocně rukama. „Jo to jste měl jít do hospody tady naproti! Tam by vám dali razítek kolik chcete a kam chcete! Akorát to pivo tam je pěknej (německé slovo, takový překladatelský oříšek)“.  

 

Nuže tedy, v Perlu u Schengenu mají aspoň hospodu (byť s oním překladatelským oříškem), ale kam se cizinec vrtne v Karthausu, pět minut vlakem od Trevíru? Hujer, kde jste? To mi neříkejte, že když jste v Perlu zvládl domalovat Schengen, tak tady kousek vedle  v Karthausu byste nezvládl domalovat Bronx. I kdybyste si s tím, Hujer, u lepšolidí evropských kaváren moc nešplhnul.

A samozřejmě tradiční poučení obecenstu závěrem: až budete zase někdy v Schengenu, tak volte náramně obezřetně: opravdu je památeční razítko „Schengen“ v pasu natolik nezbytné, abyste v hospodě naproti v Perlu riskovali to pivo typu (německé slovo, takový překladatelský oříšek)?

Fšecky obrázky jsou moje.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 27.8.2023 7:35 | karma článku: 23,46 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,67 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Je to ještě železnice, nebo už betonice?

Až jednou lidstvo nebude sto uhňácat beton, poněvadž mu dojdou cyment, šutrák i voda, myslíte, milí zelení, že to bude znamenat konec stavby dálnic a jejich přivaděčů? Ne, ne. Skončí stavby železnic!

20.8.2023 v 7:30 | Karma: 21,18 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,67
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik