Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to ještě železnice, nebo už betonice?

Až jednou lidstvo nebude sto uhňácat beton, poněvadž mu dojdou cyment, šutrák i voda, myslíte, milí zelení, že to bude znamenat konec stavby dálnic a jejich přivaděčů? Ne, ne. Skončí stavby železnic!

A přitom je to tak libozvučně česky – „železnice“, zatímco mnohé věhlasné jazyky se většinou zmohly jen na poněkud vágní „železnou dráhu“! Inu, když je to ze železa, tak to logicky musí být „železnice“. Ostatně podobně libozvučně zní „silnice“, čili „silná cesta“ ve smyslu že se nerozpadne pod kdejakým trakařem. Ačkoli ...

No jo, ale co je to ta „betonice“ v nadpisu? Logikou předešlého odstavce by to měla být „betonová dráha“. Ale - když po ní jezdí respektive budou jezdit vlaky?

Nedávno mne nenapadlo nic lepšího, než se podívat, kterak se budují železnice jadnadvacátého věku. 

Po pravdě řečeno, stavbu železnice už jsem jednou před čtyřiceti lety viděl. Staveništěm jsem mohl bloumat jak jsem chtěl a jediné, co tamní stavařstvo zajímalo, bylo, zda tam nekradu cement, jehož maloobchodní prodej byl tehdy značně mimo schopnosti národního hospodářství.

To dnes jsme vpředu tak, že se to někdy až bojím nazvat pokrokem. Kdepak jen tak courat staveništěm. Dostal jsem červené holínky č. 49, neméně červenoskvoucí blembák, odrazovou vestu jak na dálnici D1, hodinu do mne hučeli, že se musím držet party, nešlapat na dráty ani na zem spadlé, nesmím na stavbě fotografovat osoby bez jejich souhasu a nesmím předběhnout medvědáře, co nás stavbou povede.     

Poctivě ovšem uznávám, že je jistý rozdíl mezi stavbou osmikilometrové přeložky evropsky poněkud méně významé tratě z České Lípy do Vlčího Dolu a bezmála stokilometrovým kolejovým blázincem, jímž zespoda prošpikovali Stuttgart.   

Na stuttgartském nádraží jsem už potkal zjevení všelijaká, tak proč by se tam taky jeden neškodný plašan od Ploučnice nemohl dostavit v holínkách, blembáku a kaťatech od Nguyena za 50 korun?

 

Oholínkovaní krtci pod městem aneb tunelový pochod ze Stuttgartu do Bad Cannstadtu. Husím pochodem jsou to dvě hodiny, vlakem tři minuty. Ovšem vlak tady nebude každých třista metrů zastavován medvědářem, vysvětlujícím, že 95 procent stavebního materiálu připadá na beton a železobeton, 4,5 procenta na dráty a kabely a 0,5 procent na kolejový svršek.

 

Medvědář se urazil, když on o nejmodernější poloviční kolejové křižovatce s vnějšími jazyky coby chloubě německého strojírenství nadšeně mluvil pět minut, načež já ho jednovětně doplnil, že u nás v Rynolticích jsme přesně tohle měli už v roce 1940 a bylo to taky z rajchu.   

 

Lidé dobří, co je to za výhybku, když si ji nemůžu přehodit? Jo pane, to není jen tak, házet tady v tunelu veksle! Kdepak výhybkář s klíčem a praporkem; tady musíte mít sevomotor s přestavníkem, trojnásobnou kontrolou polohy výměn a zhášecí zařízení, kdyby to blaflo, a všechno je to řízený počítačem na druhým konci nádraží. „A co když blafne ten počítač?“ vyzvídal jsem systematicky. „Tak do něj Helmut na stavědle zvrne kafe, no!“ nevím proč nevrle utrousil medvědář, který mi ty Rynoltice zjevně nehodlal odpustit.      

 

Zatím to na to moc nevypadá, ale tudyma opravdu zanedlouho budou ze Stuttgartu startovat rychlovlaky do Berlína, Mnichova a České Třebové. Akorát tu snad nebudou mít tu nazelenalou diskotéku, jinak by trochu víc odvázaný mašinfíra mohl začít trdlovat v dvoudobém rytmu, čímž by bezpečnost železničního provozu velmi utrpěla.

 

A tudy pofrčí podobné vlaky třeba do Paříže, Bruselu či Hamburku. No, řeknu vám, jako mašinfíra bych se asi dost nudil.

 

Konečně co do vzezření aspoň trochu „normální“ tunel, i když betonový! Taky ještě nemá ke stropní klenbě přidělané držáky s nataženým trakčním vedením. Pokud bude jednou v Německu dráha pro důchodce z ciziny zadarmo, možná tu ještě někdy pojedu vlakem – ale takhle ten tunel už určitě nikdy neuvidím.

 

Ecce – železo! I když tohle spíš vypadá na nějakou fajnovější ocel, vymáchanou v přesně definovaném metalurgickém sajrajtu. Však tyhle prvotřídní vrtule budou muset kolejnice v betonu držet aspoň dvacet let, jak pravil medvědář. Ty vrtule v Rynolticích byly z bůhvíjaké skládky šrotu v rajchu a vydržely šedesát let, doplnil jsem přičinlivě.

 

Inu, neměl to pan medvědář jednoduché, když vodil v podzemí jednoho mírně informovaného plašana od Ploučnice a Vlčího Dolu. Ovšem jednoduché to neměl ani já, po tři hodiny byv držen v betonové džungli pod nádražím. Proto jsem na perónu nahoře mohl slastně poznamenat: sláva, aspoň že na těch lokomotivách není ani kousíček betonu!

 

A kam lidské oko v rámci nádraží dohlédne, všude železo - i v kolejnicích, i ve stožárech, i v drátech – zkrátka, tohle JE ŽELEZNICE. I za cenu pohlavku od pana profesora metalurgie, který by mne za nehorázné opomenutí oceli u zkoušky doživotně nezapsal do indexu ani aspoň tu kýženou trojku.

 

No nic. Železnice nebo betonice – když cestující jednadvacátého století jede vlakem 250 km/h a místo do okna čučí do mobilu, může mu to nakonec být úplně jedno. Aspoň že ta matička příroda ještě není tak moc vybetonovaná.

Naštěstí v naší domovině s problémem železnice / betonice nejspíš nebudeme mít vůbec žádné starosti. Až u nás začneme budovat to, co mají dnes germáni ve Stuttgartu, zjistíme, že to nepůjde, poněvadž cyment, šutráky a vodu jsme dávno vyplácali na všelijaké nepotřebné pitominy. Což bude koneckonců konečně trochu rozumná a pravdivá výmluva, na rozdíl od dnešních nekonečných výmluv, proč to nejde.

Mimochodem, Němci tuhle stavbu začali plánovat roku 1986 a dodnes ji nedokončili. Vždyť co to stálo úsilí, než pro jednoho plašana od Ploučnice a Vlčího Dolu v létě roku 2023 splašili holínky velikosti 49!  

Fšecky obrázky jsou moje.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 20.8.2023 7:30 | karma článku: 21,18 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,67 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 319x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,67
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik