Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpěvník je proradná mrška

jež stárnoucímu zpěvákovi bez kapky soucitu připomene nejen jím zapomenuté texty a akordy, ale i jeho bezstarostné a bezelstné mládí, dělající si prču i z vážných věcí.           

Vždyť vezměme jen onu chvíli, kdy zpěvák požádá zpěvník o pomoc.

Dříve: zpěvák uchopí zpěvník a kytaru, usměje se na posluchače a počne pět.

Nyní: zpěvák týden dumá, kam zpěvník zašantročil, pak jej týden hledá, načež zjistí, že potřebuje brejle, hodinu je hledá, poté pátrá po kytaře a objeví, že jí chybí struna, ale už si nevzpomene zda je to éčko nebo háčko (nicméně má radost, že nezapomněl mnemotechnickou pomůcku, že struny jsou od tenkých po tlusté v pořadí dle věty Emil Hodil Granát Do Atomové Elektrárny), pak hledá strunu a kombinačky aby ji napnul. Mezitím zapomněl, kam odložil zpěvník a brejle, a posléze je šťastně naleznuv, marně se pokouší třicet let starou strunu dle její tloušťky identifikovat a odhodlaně ji nazdařbůh napne tak inženýrsky, že struna praskne. Toho zpěvák umně využije k výmluvě, že na pětistrunnou kytaru pochopitelně nelze hrát, ač ve skutečnosti si ulehčeně oddechne, že před posluchačkou, jež ho provází už třicet let, nebude muset hýkat jako Zilvar z chudobince, nevypadnou mu zuby, za vzor mu nebude dáván božský Kája a soused se nepřijde optat, zda nemá přivolat lékaře.  

A tak nynějšímu životem ošmirglovanému pěvákovi nezbude, než zpěvník toliko mlčky prolistovat. Leč koneckonců je to taky docela fajnová zábava.

Mladistvému zpěvákovi písnička od generačně staršího Wabiho sice nic tak zvláštního neříkala, ale zato si její zápis vyšperkoval akordy hned ve dvou alternativích tóninách, chtěje se elegantně vyhnout prsty lámajícímu F#mi.

 

No to je voda tý vole! možno světácky pěti dle předlohy Hop-tropáků. Opěvovaná plavba po Lužnici indiánskou lodí, získanou za 42 lahví rumu, sice nedopadla tak úplně podle původních představ a jak dí závěrečný text zbyla nám žížeň akorát, ale vzpomíná se na to dobře.

 

To bývali druhdy Pacifici ještě mladý holky a kluci, jak zpívávali, že dál dál dál, co řeka pramení, tam kde břeh ukrývá drahý kamení. Jak se tak dívám na ten obrázek, jsem dnes strašně rád, že sice ani já nemám barák bílej v modrým pobřeží, zato ale šťasten mohu spát.

 

Co chvíli i dnes Michal zpívá z rádia, že snad jsem si zmýlil čísla vlaků, načež ho přivítal kouř náklaďáků a louky plný paneláků. A propos, může jezdec na koni na křižovatce popojet dopředu k lajně, jako můžou motorkáři?    

 

Jistou slečnu Thunbergovou ještě čápi pro logistiku novorozenců neměli ani v plánu příští pětiletky, když já už neohroženě agitoval proti drancování našich socialistických lesů, inspirován Wabiho angažovanou písničkou o lese, jehož zas nám vzalo kus auto cizí značky.    

 

Výtvarně rozjímat nad zpívanými soudničkami Ivo Jahelky je fakt  tvrdá šichta. Tak třeba Jak jsem si uchoval čistý trestní rejstřík se zdá úplně jasné: šoférovi vracejícímu se autem s rodinkou ze svatby (na níž se jeho dvouletý synátor nacucal kořalky jak zákon káže), při náhodné silniční kontrole poněkud zezelenala trubička. Přistižený však hlídku obalamutil, že reakce v trubičce souvisí si s počasím, ta proto může klidně zezelenat i klučinovi co chrní tady vzadu, načež příslušníky zviklal rázný přístup k věci a svolili k fouknutí děckem přeci, a když i u Mirečka trubička barví se po chvilce jako u strašnýho opilce, nakonec jim nezbylo, než aby po tomhle uznali, že fakt vadný trubičky dostali …. 

 

Tímhle jsem sice doprovodil, jak Mirek Hofmann (a po něm i já) zpíval hej Joe, buď prosímtě tý dobroty a kup si nový kalhoty a neplivej i na boty před dámou, ale vypadá to, že převažující inpsirace přišla od jednoho ze sedmi statečných. Mimochodem, i obrázek samotný mi jednou posloužil coby inspirace, když jsem prakticky ověřoval, jak je zobrazená situace pohodlná. Není – záda bolela jak sviňa a v pravé noze mě chytla křeč.

 

Písniček o náklaďácích a nekonečných silnicích jsou na světě mraky. I Michal Tučný svého času děl, že zase vyrážíme já a můj náklaďák, jen proto mi říkají noční pták. Ve správné písničce na toto téma samozřejmě nesmí chybět stopující vandrák, případně krásná stopařka. Pokud ale vím, v žádné písničce čundrák na Route 66 nestopnul náklaďák  řka “helou, jedeš do Plzně?”  

 

Toulat se sám tou rosou čerstvejch rán, zpívat si blues, jít s hejnem černejch vran, zaujali mě Pacifici, zatímco kamaráda jednou u Berounky neobyčejně silně zaujal nevšedním intelektem obdařený uniformovaný orgán.       

 

Tímto žádám příslušné orgány o potvrzení mé účasti v ekologicko-klimaticko-protimužsko-rasově-genderově vyváženém-protirodinně-bolševickém odboji, Jako důkaz předkádám vlastnoruční illustraci Červené řeky, písničky od Greenhornů. Předmětná illustrace je vyvedena pastelkami snadno a nezávadně okousatelnými, a na papíru stejném, jaký jsme spolužákovi Rozumkovi dali mezi dva krajíce chleba s máslem a on to beze všeho sežral.     

 

Že nejde spojit bedna od whisky a statika? Ale jde - a jak elegantně! Akorát teda soudruh docent při zkoušce tuhle teorii moc nepobral a nevyplněný chlíveček pro známku v indexu jsem mohl toliko provázet slovy mám to smutnej konec a whisky ani lok!

 

Kdo nikdy nedal čouda na záchodě, není chlap (a pro ženský to platí zrovna tak). Připouštím, že pointa písně doktora Jahelky jeví se na obrázku dost drsně, ovšem pan Karel, jenž sotva nají se, půlhodinku tráví posezem na míse, začten v Rudé právo dal si ještě šluka a pod sebe nedopalek odhazuje ruka hrubě zanedbal povinnosti při vstupu na záchod a nezvětřil, že manželka prala hodně špinavé prádlo, načež čikuli a benzín vlila do záchodu, očekávajíce mužova příchodu.     

Tak vidíte. Nikdo jsme nic zazpívat nemuseli, kytaryho brnkostroj zůstal neobehrán, a přitom jsme bezmála čtyřicet let starým (nebo mladým?) zpěvníkem prolistovali vpravdě od začátku do konce. A řekněte sami – že jako byste omládli?

Ano, zpěvníku, jsi proradná mrška, ale zase jsem s tebou nezapomněl dělat si prču z vážných věcí.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 28.11.2021 7:35 | karma článku: 23,66 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,45 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 319x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,45
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik