Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva o tom, že je svět ještě ou kej

Správný svět musí oplývat lavičkami, křížky a kolejemi, to mi nikdo nevymluví. Čas od času to musím zkontrolovat. Většinou k tomu stačí dobré boty, aspoň trochu inteligentní mapa a chleba se šunkou.       

Ó lavičko zapadaná … takových po cestě určitě ještě bude, abych se na nich uvelebil a chlebem a šunkou  se k další pouti posilnil!  

 

Podle všeho cestami vezdejšími ubírali se ovšem i poutníci vzhlížející k dozajista vznešenějším metám, než je chleba se šunkou.  

  

Kdyby můj hřbet úpěl pod báglem se spacákem, mohl jsem znaven přenocovat v nimrodské garsonce. Pakliže ovšem na hřbětě hrdinně nesu toliko svých pět a půl křížku, nehodlám připustit, že bych byl jakkoli znaven.

 

Proč jsou Zelení zelení, když po většinu roku vlastně matička příroda vůbec zelená není?

 

Ačkoli, správný les má přeci mít všechny barvy. A taky nám starý skaut řečený „sir“ vtloukal do nezkažených hlaviček, jak se to všechno, co v lese roste, jmenuje. Nuže tedy, na barvy jsem kadet. Horší to je s rostlinopisem.

   

Jako místo spočinku drážního provozního úředníka by člověk očekával spíše nějaké to nádražíčko na lokálce, než úvoz v tom nejhlubším lese na míle daleko od kolejí. Ovšem na druhou stranu – na všelijakých kolejích taky skončil žití své nejeden fořt.

 

Pochoduje-li poutník někde po střední Evropě, mívá slibnou jistotu, že z každý les někde končí a dřív nebo později i zoufalec bez mapy vpochoduje do nějaké vesnice či velkoměsta.     

 

To je krása, když člověk v jednadvacátém století jde pěšky a může se zastavit na jak dlouho chce tam, kde se mu líbí. Tedy, na jakkoli dlouho asi zase ne, poněvadž v pondělí obvykle musí do práce.  

 

Všimli jste si, kolik dávno zrušených a úředníky zadupaných tratí se v poslední době dere zpátky na svět? A kolik šílenců kolikrát jenom za úsměv a poděkování se každý víkend znovu a nanovo rýpe ve štěrku? Vždyť co by to bylo za zastávku, kdyby neměla pořádný peron? A Mezinárodní železniční unie se svými normami na perony ať jde … k šípku.    

 

Ačkoli, normalizátoři mívají hodně tuhý kořínek. Touhle tratí o sezoně projedou tři páry vlaků za víkend a u přejezdu houkají tak, že nastává pozdvižení i na nedalekém krchovu, ale co kdyby nějaký roztržitý kolista přejezd nedal?    

 

Tratí s metrovým rozchodem jezdí vlaky nejvýše dvacetilometrovou rychlostí a na to jsou (zatím) předpisy o protihlukových stěnách (naštěstí) krátké.  

 

Jsa věku krátce předpenzijího, v životě jsem přehodil už hodně výhybek (jak obrazně, tak doslova), ale ještě nikdy jsem neměl to štěstí provést to s výhybkou úzkorozchodnou. Nicméně ani tady se na mne štěstíčko neusmálo. Ti uličníci měli výhybku číslo 1 uzamčenou.

 

Pan mašinfíra pracovního vlaku na mne zahoukal a vyklonil se z okna: „Helou, kam jdeš tuláku? Na Ňujork: Na Nešvil?” „Nevím,” pravil jsem, „mně stačí, když ty pražce drncaj dúdá, dúdá, dúdá, dúdá, dúdá …“ „Jo to jdeš ale hochu blbě, tady vocaď to jsou dvě mile akorát do Neresheimu” houkl lokomotivní vládce. Nu což, pomyslil jsem si - ale pražce tady drncaj stejně, ne?

 

Já to říkám pořád, že vlaky jsou chytřejší než lidi. Vlak si klíďo píďo vjede na most, kdežto lid musí být cedulemi napřed informován, že tam není ani zábradlí ani podlaha, a vůbec že chudák nepozorný lid může hodit tlamu jak na ocelovém rámu pod nohama, tak ještě dolejc do potoka.     

 

Autem po silnici vpravo podle kolejí dojedete do cíle tak za minutu a půl, rezolutní motorkář to urve za půlminutu. Vlak potřebuje deset minut a lístek vyjde na tři eura. Ale ten krásný pocit, když nemusím spěchat … a usazen v lavičce na peronu navíc konečně mohu zužitkovat ten chleba se šunkou.

Správná krajina musí oplývat lavičkami, křížky, kolejemi a chlebem se šunkou, to mi nikdo nevymluví. Fšecky obrázky a chleba se šunkou jsou moje.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 31.10.2021 7:35 | karma článku: 28,75 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,67 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 319x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,67
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik