Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslyšte, vy se neučíte?

tázával se náš matikář krajně nebezpečně, pakliže počínání oběti před tabulí vyhodnotil jako trestný čin prznění matematiky. Bohužel, ať oběť odpovídala jakkoli, konečnému knockautu zpravidla nedokázala uniknout.

Což také značilo, že na morální přípravu svého živitele k nejbližšímu rodičáku bude muset oběť vynaložit značnou energii. Byť menší, než kdyby hodlala našprtat matiku za poslední pololetí během dvou dní a dobrovolně se dala „vytasit“. Ostatně, to bylo nereálné už jen proto, že od začátku školního roku si oběť o královně věd bohorovně nezapisovala žádné poznatky a dokonce ani neráčila vést za tímto účelem sešit. Přesněji řečeno, původně sešit velkoryse zavedla, ale záhy jej pokreslila motorkami, lokomotivami, širokým portfoliem čuňáren a karikaturami profesorského sboru, pročež k čerpání matematických poznatků jevil se sešit nepoužitelný.

Oběť neoběť, už je to pár pětiletek, co jsem bez větších následků vyvázl ze spárů československé vzdělávací soustavy, ale ona nebezpečná tázací věta „Poslyšte, vy se neučíte?“ mi hlavou zní zhusta i dnes. Už ne v souvislosti s matematikou (můj mozek už dávno seznal, že to nemá cenu), ale tak nějak se vším. Ale už taky nejsem vyděšený bažantík jako tenkrát u tabule, a většinou se z té šlamastyky umím elegantně vysekat.

„Poslyšte, vy se neučíte?“ vyčetl jsem sám sobě, když vyšlo najevo, že na mobilu neumím naštelovat internet. Ale hned jsem měl připravenou výmluvu: z uličnictví jsem si na mobilu nastavil maďarštinu, teď nevím, jak to vrátit, a kdo má prosím vás vědět, jak se maďarsky řekne internet, že ano?

„Poslyšte, vy se neučíte?“ obořil jsem se na sebe, když jsem tuhle jen tak z rozmaru prubnul test pro autoškolu, přičemž výsledek nevyšel nejlépe a byl bych nucen vrátit státu řidičák a asi i občanku. Ale: princ Charles v roce 1967 u zkoušky v autoškole rupnul, až se Albion zakymácel – a občanku má Jeho královská Výsost princ z Walesu pořád.

„Poslyšte, vy se neučíte?“ tázal jsem se pokorně sám sebe, když jsem zkoušel, zda je dokument „Seznam nepovolených otázek v manželství trvajícím 25 a více let“ stále platný. Všem potencionálním ověřovatelům kolegiálně sděluji: bacha, je platný včetně řady novelizací, o nichž nám ale nikdo neřekl.

 „Poslyšte, vy se neučíte?“ konstatoval jsem, žvýkaje vlastními silami stvořenou večeři coby praktický následek předchozího odstavce. Ovšem ve škole nás neučili, jak se smaží syreček; respektive mi pedagog tehdy toliko vyťal políček, když jsem syreček nabodnutý na pohrabáč smažil v kovářské výhni ve školních dílnách.

„Poslyšte, vy se neučíte?“ dštil jsem síru bolestně se sbíraje z ledového chodníku, jehož součinitel tření o moje botky jsem hrubě podcenil. Naštěstí se tak přihodilo ráno u školy, takže pokud to někdo slyšel, vypadalo to jako že učitel rafinovaně kontroluje žactvo ještě před vyučováním, a ne jako když starej vůl zapomene, že led klouže.          

„Poslyšte, vy se neučíte?“ povykovali jsme na sebe s kámošema během půlnočního běhu, když jsme za sebou hnali pejska, kterého jsme předtím vehementně přemlouvali, že s ním všichni budeme objímat a pusinkovat. Omluvou budiž fakt, že si ve vožralství nikdo nevšiml, že pejsek je třicetikilový pitbull.    

Inu, chybami se člověk učí. Takto životem poučen, může se poté bez obav postavit k jakékoli školní tabuli.   

 „Strana a

„Poslyšte, vy se neučíte?“      

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 29.4.2018 7:35 | karma článku: 28,95 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 16,78 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,00 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 16,77
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik