Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slastné usínání vlakové

Co vznikne kombinací zasloužilého daňového poplatníka, klimatizovaného vagónu, ergonomického sedadla a pražců, který drncaj dju-da-dju-da-dju-da-dju-da ... ?

Spokojený cestující? Ale kdež! Zasloužilý poplatník ve vlaku zachrápe a vyhodí ho až kerberos na odstavném nádraží, sbíraje zálohované flašky od píva. Odpověď tudíž zní: uvedenou kombinací vznikne koloběh vratných pivních flašek v národním hospodářství.

Kdo nezaspal ani jednou ve vlaku, nechť hodí kamenem. Aspoň takové to „zachrápáníčko o jednu stanici“ snad potkalo každého. Jsou ovšem mistři, kteří zdolali podstatně vyšší mety. Přímo za mistra světa považuji jistého spolužáka, který s výmluvou „já jsem zaspal“ dokázal z Děčína do Ústí nad Labem jet přes jižní Moravu.

Přitom to začalo naprosto nevinně odpoledne, když jsme se cestou z náročného studia děčínské průmky zastavili v bufetu u nádraží na odpolední oběd, sestávající z nudlové polévky, pěti rohlíků a jenoho piva, vše v úhrnné ceně 4,60 Kčs. Poté jsem odfrčel dom, zatímco budoucí mistr, jemuž do Ústí jel vlak až za třičtvrtě hodiny, poručil si v kiosku na perónu ještě jedno pivo.

Jak to bylo dál, vylíčil poněkud pomačkaný mistr následného dne ráno, vystoupiv v Děčíně z vlaku od Ústí se slovy: „Tý vole, já byl v Břeclavi!“

No, asi mu ta děčínská piva nějak nesedla. Zachrápal a Ústí přejel, načež se Pannonií (rychlík Berlín – Sofia) svezl do Prahy (mistr byl držitel režijní jízdenky, jízdným se tudíž zabývat nemusel). Aby utišil žal, opatřil si v kisoku na „masně“ jednoho kelímáka a odhodlaně vlezl do večerního drážďanského rychlíku směr Ústí. Uondán náročným odpolednem usnul a ožil ve chvíli, kdy rychlík svištěl Žďárem nad Sázavou, z čehož pracně vydedukoval, že si v Praze omylem sedl zase do té nešťastné Pannonie (inu, vagón jako vagón, kor ve tmě a po šesti, sedmi pivech). Bezmocnému mistrovi nezbylo, než navštívit Brno, které ovšem prospal a tak se přinutil stát v uličce a z otevřeného okna čnít hlavou, aby už proboha aspoň v Břeclavi konečně vystoupil. To se mu krátce po půlnoci zdařilo a z telefonní budky rodičům slavnostně oznámil, že je vše v nejlepším pořádku, akorát se domů dostaví trochu později. V poslední chvíli pak mistr stihl nějaký rychlík směr Praha a Berlín, jímž se vrátil na český sever, byv pětadvacet minut z Ústí do Děčína pohlavkován, fackován a okokopáván přistoupivším živitelem, jenž mu ale aspoň donesl svačinu, než ho ruče nasměroval do školy.

Záhodno jest poznamenati, že k výše uvedenému koloběhu vratných pivních flašek v národním hospodářství mistr následně moc nepřispěl, neboť mu živitel zakázal chlastat a pro jistotu nějaký čas chodil kontrolovat, jak spořádaně mistr v Ústí vystupuje z vlaku.

No nic. Stejně už pivo za korunu sedmdesát neseženete, zasloužilý daňový poplatník zachrápe kdekoli a koneckonců ani ty pražce už nedrncaj dju-da-dju-da-dju-da-dju-da ...

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 30.7.2017 7:35 | karma článku: 21,46 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 16,80 | Přečteno: 374x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,00 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 546
  • Celková karma 16,80
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik