Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je ve tmě blbější – já nebo foťák?

Samozřejmě foťák, jelikož ve tmě neumí chodit a kdyby například na kraji vyhlídkové skalní plošiny nečekaně šlápl do prázdna, o tři sta metrů níže by toho už asi moc nevyfotil. Kromě toho, já mám vysokou školu.

Sebekriticky ovšem uznávám, že já bych se v oné nezáviděníhodné situaci o tři sta metrů níže i se svou slavnou alma mater zmohl leda tak na socialistický závazek, že příště se zabiju pokud možno inteligentněji.

Stejně tak uznávám, že foťák má fotografovat a ne pochodovat po vyhlídkách a ještě k tomu za tmy. Ovšem to fotografování by měl umět a když pozná, že fotografovat nejde, měl by umět svého pána informovat ve smyslu „hele, takhle nefoť, jinak budeš za blba.“

Já byl za blba už mockrát, tudíž na takovéhle řečičky nedám. Ostatně, nebyl-li by občas někdo blbem a sveřepě nezkoumal zdánlivé pitominy, vřeštělo by lidstvo dodnes po stromech. Zkrátka se musel najít aspoň jeden blb, který se stromu slezl a hopkal dole tak dlouho, dokud nejbližší lví smečce neposloužil jako večeře a nenaznačil tím pozůstalým klasické „tudy ne, přátelé!“        

Dnes už lvům nějak nešmakujeme, pročež jsem o jedné průzračné noci podnikl výzkum, jak je to s tou inteligencí já versus foťák. I vystoupil jsem na skalní vyhlídku a takto k soupeři pravil: „Milý fotoaparáte! Já o tom, co vidím, napíšu, a ty, když seš tak chytrej, to vyfoť. Ne všichni čtenářové jsou šílenci, kteří si v devět večer k hlavě přišrákují čelovkou a zírají z vyhlídky do temné krajiny.“ 

Nuže milí čtenářové, posuďte sami naše výkony. Text Šindlauer, obrázky foťák.

To je krása, že? Jako kulisy v přítmí divadelní scény všude tam dole přelévají se vlny lesních hřbetů a lučních výšin životem pulsujícího podhúří a neklidná ta scéna smířlivě končí někde po desítkách kilometrů na horizontu.

Jako nekonečně dlouhý náhrdelník bělavých křišťálů a rudých granátů září nocí zleva doprava a zase nazpátek nikdy neutichající dálnice. Kamioňáci nemají padla nikdy. Kdyby výrobce loupaček na grapefruty na druhém konci Evropy zítra ráno neměl na příjmovém skladu pružinky 32 x 6 x 0,3 mm, bídně by zkrachoval a lidstvo vyhynulo.

Pod nohama se nám mlčky rozhořívají a hned vedle pohasínají tisíce světýlek. Zrovna támhle v té neznámé zahnuté ulici: možná nějaký taťka rozsvítil v kuchyni, z lednice vytáhl lahváče, a záhy shasnuv, vrátil se k modravé bludičce obrazovky. Hraje přece Bayern.

Kousek pod horizontem vlevo se zvolna a neslyšně šine maličká tečkovaná čárka. To je poslední večerní vlak s opravdovou lokomotivou a opravdovými kupátkovými vagóny. To není jako maličká regionova, co nebývá vidět, ale je slyšet na třicet kilometrů.

Za devatero horami a devatero dolinami se do poházených kulis zapichuje dvojice elektrárenských komínů, obalených červenými lucerničkami, jejichž mámivou záři by piloti boeingu viděli hned po startu v Šanghaji - kdyby zeměkoule byla jen zemí a ne koulí.

Tma jak známo zvětšuje, pročež města se zdají být velkoměsty, městečka městy, vesnice městečky a i ty za dne jen tak v krajině poházené samoty zdají se být pod rouškou noci navzájem blizoučko, jen coby samotář kamenem dohodil.

Tak, já se vybásnil – a co kolega foťák? Posuďte sami. Když jsem se výsledky pochlubil v práci, mých úchvatných textů si kolegové pracující vůbec nevšímali; zato foťákovy obrázky bez skurpulí sepsuli: „no jo, kamaráde, to se ale nejdřiv musíš naučit - fotografovat v noci. Takhle hele nefoť, jinak budeš za blba.“

Chvíli jsem přemýšlel, zda sepsutí náhodou nepatřilo mně. Ale já mám přeci vysokou školu, tak nemůžu být ani ve tmě blbější než foťák, který notabene nemá ani základku. Leda snad, že bych zase jednou patřil k těm blbům, kteří sveřepě zkoumají úplnou pitominu, načež lidstvu ohlásí „Tudy ne, přátelé.“

Pro útěchu čtenářovu nakonec jeden obrázek od konkurence. Ale, mezi námi – to se to machruje, když už předtím někdo tím obětním blbem ve tmě byl a přátelům cestičku prošlapal ...

zdroj obrázku: http://www.sternenpark-schwaebische-alb.de/veranstaltungen-2013/bericht-astronomie-live-04-2013.html

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 4.12.2016 7:35 | karma článku: 22,01 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,45 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 319x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,45
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik